Wat is een bipolaire heup?

Wat is een bipolaire heup?

Soorten heupprothese Dit is veruit het meest geplaatste type van prothese. Bipolaire heupprothese: de pan (acetabulum) wordt niet vervangen, enkel de femurkop. Dit type prothese is voorbehouden voor patiënten op hoge leeftijd met een breuk van de femurhals.

Wat doet een orthopeed heup?

Met deze heupoperatie kan de orthopedisch chirurg pijn aan uw heupen en bewegingsbeperking verhelpen door afwijkingen aan de heupkom weg te nemen. ​Met een kijkoperatie (artroscopie) van de heup kan de orthopedisch chirurg met speciale apparatuur in uw heup kijken, om mogelijke afwijkingen op te sporen.

Wat is een THP?

Een totale heupprothese is de vervanging van de gehele heup door een prothese. Deze prothese bestaat uit een heupkom en een steel met daarop de heupkop.

Wat is een Kophalsprothese?

Een collumfractuur is een breuk in de dijbeenhals vlakbij het heupgewricht. Deze breuk wordt operatief behandeld met een kophalsprothese. Deze prothese bestaat uit een kop en steel van metaal. De steel wordt in de schacht van het dijbeen aangebracht.

Hoe lang doe je met een nieuwe heup?

Bijna alle heupprothesen functioneren 15 jaar na de heupoperatie bij normaal gebruik nog naar volle tevredenheid. Als de heupprothese overmatig wordt belast zoals uitzonderlijk veel rennen en ander activiteiten met een grote belasting, kan de heupprothese vroegtijdig losraken. ‘Loslating’ heet dat.

Wat zijn de nadelen van een nieuwe heup?

Wat zijn de complicaties bij een totale heupprothese?

  • Infectie (bacterie in de wond of op de heupprothese) 
  • Luxatie (heupkop die uit de kom schiet) 
  • Fractuur (tijdens of na het inbrengen van de prothese kan het bot breken.
  • Beenlengteverschil (het streven is om beenlengte links en rechts gelijk te houden of te maken.

Wat doen ze bij orthopedie?

Orthopedie is gericht op aandoeningen aan het ‘bewegingsapparaat’. Dit bestaat uit alle botten, spieren, banden, pezen en gewrichten van het menselijk lichaam. Een orthopedisch chirurg (kortweg: orthopeed) richt zich op het verminderen van uw pijn en helpt u om weer gemakkelijker te kunnen bewegen.

Wat behandelt een orthopeed?

De orthopeed onderzoekt, behandelt en begeleidt patiënten met aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat. Denk dan aan slijtages aan heupen, schouders en knieën (artrose), scoliose, gescheurde meniscussen en kruisbanden en slijmbeurs- of peesontstekingen.

Hoe lang blijf je in het ziekenhuis na een heupoperatie?

Naar huis. Een opname vanwege een heupoperatie duurt ongeveer drie dagen. Wanneer u het ziekenhuis verlaat, kunt u zichzelf meestal weer helemaal verzorgen. Alleen bij het wassen van uw voeten en het aan- en uittrekken van uw broek, sokken of kousen hebt u misschien nog hulp nodig.

Wat is mediale collum fractuur?

Mediale collumfractuur De heupkop is verplaatst ten opzichte van de hals en niet stabiel. In het bovenste gedeelte van de dijbeenhals lopen belangrijke bloedvaten die de heupkop voorzien van bloed zodat deze niet zal afsterven. In uw geval zijn deze bloedvaten beschadigd en zal de chirurg de heupkop moeten verwijderen.