Wat is aspecifieke lage rugpijn?

Wat is aspecifieke lage rugpijn?

Aspecifieke lagerugpijn is: rugpijn in het gebied tussen de onderste ribben en de bilplooien waarbij geen specifieke lichamelijke oorzaak aanwijsbaar is. Lagerugpijn kan gepaard gaan met stijfheid, spierspanning en uitstraling in de benen. Van alle gevallen van acute lagerugpijn is circa 95% aspecifiek.

Wat is het Rijbroekgebied?

De huid rond de anus, tussen en op de billen en aan de binnen en achterkant van de bovenbenen kan ongevoelig worden. Artsen spreken dan over het ‘rijbroekgebied’.

Wat te doen bij chronische rugpijn?

Tot de belangrijkste maatregelen bij chronische rugpijn behoren pijnstillers, beweging en fysiotherapie. De personen in kwestie kunnen echter ook veel zelf doen om langdurig pijnvrij te blijven. Door de dag heen moeten ze vaak aan lichaamsbeweging doen om de spieren op te bouwen en te verstevigen.

Hoeveel procent aspecifieke rugpijn?

Circa 90% van alle rugklachten zijn aspecifieke rugklachten. Er is een grote variatie in het voorkomen van rugklachten: de pijn kan ondraaglijk maar ook zeer mild zijn, de klachten kunnen van korte duur zijn maar ook heel lang aanwezig blijven, en mensen kunnen wel of niet beperkt zijn in hun dagelijks functioneren.

Welke symptomen bij rugklachten zijn alarmsignalen?

De bekendste symptomen zijn rugpijn en uitstralende pijn in bil of been die gepaard kan gaan met een doof gevoel (voosheid), krachtverlies en/of vermindering van reflexen.

Wat is lage rug?

Lage rugpijn bevindt zich onderin de rug ter hoogte van delendenwervels. De pijn kan soms uitstralen naar één of beide billen of benen. Pijn onderin de rug is een zeer veel voorkomende klacht.

Hoe ontstaat het caudasyndroom?

Bij een caudasyndroom worden er meerdere zenuwen tegelijkertijd samengedrukt in de onderrug. Dit is meestal als gevolg van een grote hernia of een wervelkanaalstenose. Ook de zenuwen naar de blaas worden hierbij samengedrukt. Deze zenuwen zijn erg gevoelig voor druk.

Wat is Caudacompressie?

Heel soms kan er toch een complicatie optreden, zoals het caudasyndroom. Hierbij ontstaat er druk op meerdere zenuwwortels onderaan in de rug als gevolg van de hernia of wervelkanaalstenose. Ook de zenuwen naar de blaas worden hierbij samengedrukt.

Kan chronische rugpijn overgaan?

Rugklachten komen vaak voor. Bij meer dan 90% van de mensen zijn de rugklachten binnen zes weken weer verdwenen. Desondanks kunnen de rugklachten later ook terugkeren en vervolgens overgaan tot aanhoudende rugpijn.

Waar kan je terecht met rugklachten?

Uw huisarts is uw eerste aanspreekpunt bij plotselinge ernstige rugklachten. Raadpleeg uw huisarts als de pijn hardnekkig blijft na een week en als u zenuwwortelpijn krijgt in een of beide benen. Zenuwwortelpijn is een stekende, schietende of snijdende, heftige pijn die vanuit de rug naar een of beide benen uitstraalt.